Întâlnire cu reprezentanții CSM: Rețeaua susține introducerea Ordinului de Protecție în penal – 31.08.2015

În data de 31.08.2015 a avut loc o dezbatere între reprezentantele rețelelor de ONG-uri Rupem tăcerea despre violența sexuală, Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii. Această întâlnire a constituit un prim pas dintr-un șir de colaborări între autorități și societatea civilă, pe această temă.

La masa discuțiilor au fost abordate puncte importante de pe agenda protecției victimelor agresiunilor sexuale din România: introducerea ordinului de protecție în penal, crearea unei rețele eficiente de consiliere a victimelor, înlesnirea acțiunii penale și renunțarea la prevederea că împăcarea elimină răspunderea penală. S-a discutat de asemenea despre necesitatea unei bune colaborări instituționale în teritoriu, cât și despre nevoia de educație a tinerilor cu privire la ce înseamnă violența sexuală.

Introducerea Ordinului de Protecție în penal a constituit un punct esențial al acestei întâlniri. Astfel, reprezentantele rețelei au argumentat de ce această măsură ar asigura o mai bună protecție a victimelor violențelor sexuale. S-a arătat și importanța introducerii unor proceduri clare de implementare a ordinului de protecție. De asemenea, s-a subliniat nevoia de a discuta și lucra cu toate instituțiile implicate în realizare a unei schimbări în privința ordinului de protecție.

În cadrul aceleiași discuții, ONG- urile au înaintat și punctul lor de vedere cu privire la eliminarea prevedării că împăcarea parților elimină răspunderea penală a agresorului în cazurile de viol și de violență domestică. Cu privire la acest aspect, reprezentantul CSM, dl. jud. Cristi Danileț a subliniat cum o asemenea modificare are impact asupra multor aspecte din legislație ca urmare trebuie să existe cel puțin 2 etape ale demersului: identificarea proporției de fapte de violență domestică și violență sexuală pentru care acțiunea penală se pune în mișcare doar la plîngerea prealabilă pentru construirea unei justificări a nevoii de modificare legislativă, apoi o discuție la nivel tehnic cu reprezentanți ai instituțiilor responsabile pentru a identifica cele mai bune soluții.

În cadrul întâlnirii s-a ajuns la o concluzie clară cu privire la necesitatea organizării unei rețele de centre de consiliere adecvată, destinată sprijinului supraviețuitoarelor violenței sexuale. Astfel, în parcursul elaborăii modificărilor legislative, Ministerul Justiției va iniția dialogul cu instituțiile responsabile astfel încît textul de lege să fie cel mai favorabil unei implementări urgente și favorabile victimelor.

—–

Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală este formată din Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., Centrul FILIA, Asociația Front, Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii (IEESR), Asociația Femeilor Împotriva Violenței AFIV-Artemis, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația Transcena, Asociația Anais, Grupul QUANTIC, Asociația Pas Alternativ, Asociația Psihosfera, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CSMC), Asociația VIVAD, Asociația Atena Delphi, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice – ECPI, Grupul NU Înseamnă NU.

Rețeaua este finanțată prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru mai multe informații, accesați www.violentadegen.ro și https://www.facebook.com/rupemtacereadespreviolenta