Femeia roma: intre doua lumi

As incepe acest mic articol prin a spune ca femeia roma nu intra intr-un tipar. Nu sunt toate la fel si situatia lor depinde de grupul de romi precum si de gradul de integrare. Cu toate ca in ultimii zece ani, de ce in ce mai multe politici publice sectoriale sau comprehensive, au fost adoptate de guvernele tarilor din centrul si sud estul Europei, din pacate, egalitatii de gen nu i-a fost acordata mare atentie. Totusi, in ultimii trei patru ani datorita activitatii activistelor si activistilor romi si nerome (i) chestiunile legate de egalitatea de gen in politici publice au inceput sa fie incluse in discutii si in implementarea lor.

Discriminarea la care femeia roma este suspusa variaza de la accesul la serviciile de sanatate (manifestata ori prin prejudecatile personalului medical, ori prin segregarea in maternitati) trecand la violenta cadrelor de politie si ajungand in anumite cazuri la ingradirea liberatatii de alegere in ceea ce priveste educatia sau partenerul de viata.

Cele mai reprezentative cazuri de discriminare rasiala intersectate cu cea de gen, sunt cele de sterilizare care s-au documentat si judecat in Cehia si Slovacia.

 

Femeia roma intre doua lumi Bitu 2006